Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών - 26 Σεπτεμβρίου



 


Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών 2001 από το Συμβούλιο της Ευρώπης και εορτάζεται κάθε χρόνο σε όλη την Ευρώπη στις 26 Σεπτεμβρίου.
Σκοπός του θεσμού είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τον ευρωπαϊκό γλωσσικό πλούτο με στόχο να βοηθήσει το κοινό να αντιληφθεί τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών.


Εκμάθηση γλωσσών

Ένας από τους στόχους της ευρωπαϊκής πολιτικής για την πολυγλωσσία είναι κάθε πολίτης της ΕΕ να ομιλεί 2 γλώσσες πέραν της μητρικής του. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να ξεκινούν τα παιδιά την εκμάθηση δύο ξένων γλωσσών από μικρή ηλικία. Η ΕΕ στηρίζει την εκμάθηση ξένων γλωσσών για τους εξής λόγους:
  • η βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων των παιδιών, των νέων και των ενηλίκων τούς δίνει τη δυνατότητα να σπουδάζουν και/ή να εργάζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, βελτιώνοντας γενικότερα τις επαγγελματικές τους προοπτικές.
  • η γνώση ξένων γλωσσών διευκολύνει τη διαπολιτισμική επικοινωνία, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη συμβίωση σε μια πολυγλωσσική και πολυπολιτισμική Ευρώπη.
  • οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα πολύγλωσσο προσωπικό για να μπορούν να συναλλάσσονται αποτελεσματικά σε όλη την Ευρώπη.
  • ο γλωσσικός κλάδος -μετάφραση και διερμηνεία, διδασκαλία γλωσσών, γλωσσικές τεχνολογίες κλπ.- είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας.


Με τις ξένες γλώσσες:

  • Βελτιώνουμε τις επικοινωνιακές και διαπροσωπικές μας δεξιότητες.
  • Διευρύνουμε τους πολιτιστικούς μας ορίζοντες.
  • Αποκτάμε αυτοπεποίθηση.
  • Αποκτάμε ανεξαρτησία και αυτονομία.
  • Αποκτάμε κριτική σκέψη.
  • Αποκτάμε μια βαθύτερη και εκτενέστερη κατανόηση της γλώσσας.
  • Αναπτύσσουμε την εκπαιδευτική αρετή της υπομονής και επιμονής.
  • Αναλαμβάνουμε δια βίου περισσότερη ευθύνη για τη μόρφωσή μας.
Οι δύο πιο διαδεδομένες ξένες γλώσσες στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκόσμια: Αγγλικά και Γαλλικά.

Αγγλικά

Η Αγγλική θεωρείται η διεθνής γλώσσα. Για τον λόγο αυτό κατέχει μια παγκόσμια θέση και ο ρόλος που διαδραματίζει αναγνωρίζεται σε κάθε χώρα. Η Αγγλική γλώσσα παρέχει πρόσβαση στη γνώση (διαδίκτυο, βιβλιογραφία, περιοδικά, εφημερίδες κλπ.) και την ψυχαγωγία (ταινίες, μουσική, πολυμέσα κλπ.).
Δίνει την ευκαιρία για επικοινωνία με ανθρώπους στο εξωτερικό (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, συμμετοχή σε διασκέψεις κλπ.), για ταξίδια (προγράμματα ανταλλαγής σπουδαστών, διακοπές κλπ.). Τα Αγγλικά κατέχουν επίσης μια ιδιαίτερα  σημαντική θέση στον επαγγελματικό χώρο.                 
Γαλλικά
Η γνώση της γαλλικής γλώσσας αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τις απαιτήσεις της σύγχρονης ανταγωνιστικής αγοράς εργασίας, όπου η Γαλλική είναι η 2η διεθνής γλώσσα. Τα Γαλλικά είναι γλώσσα με ζωντανή παρουσία και στις 5 ηπείρους (200 περίπου εκατομμύρια έχουν τα Γαλλικά ως μητρική γλώσσα και 300 περίπου εκατομμύρια ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα). Είναι επίσης γλώσσα εργασίας του Συμβουλίου της Ευρώπης μαζί με τα Αγγλικά. Τα κέντρα εργασιών και αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε γαλλόφωνες πόλεις: Βρυξέλλες, Στρασβούργο και Λουξεμβούργο.
Η Γαλλία κατέχει υψηλό επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο και γι αυτό πολλοί την προτιμούν για ανώτατες εξειδικευμένες σπουδές στις τηλεπικοινωνίες, στην αεροδιαστημική (αποστολή και εγκατάσταση δορυφόρων TV, αεροπλάνα Mirage, Rafale, Concorde, Airbus), στην ιατρική (ιατρικές έρευνες σε Ινστιτούτα όπως αυτό του Παστέρ), στη νανοτεχνολογία και βιοτεχνολογία, στις νέες τεχνολογίες της πληροφορίας, στη νομική κλπ. Με την γνώση της Γαλλικής είναι δυνατές οι σπουδές σε πανεπιστήμια κύρους (Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Καναδάς). Στη Γαλλία παρέχεται δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
                                                                      Αντώνης Χασάπης
                                                     Καθηγητής Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας
Πηγές: Επίσημη ιστοσελίδα της Eυρωπαϊκής Ένωσης: europa.eu, Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας-Θεσ/νίκης-Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου