Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Μάρτιος και Γαλλοφωνία 2016 - Η δύναμη της γαλλικής γλώσσας!


Κάθε χρόνο, τον Μάρτιο, γιορτάζει η Γαλλοφωνία: Ένα δίκτυο κρατών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, το οποίο συγκεντρώνει πλέον περισσότερο από το ένα τέταρτο των χωρών του κόσμου στις πέντε ηπείρους. Τα κράτη-μέλη, μέσα από διάφορα προγράμματα εκδηλώσεων, γιορτάζουν την συμμετοχή τους σε μία γλωσσική κοινότητα περίπου 300 εκατομμυρίων ανθρώπων, που μοιράζονται τη γαλλική γλώσσα, ως μητρική, δεύτερη ή ξένη.

Οι αρχές της Διεθνούς Οργάνωσης Γαλλοφωνίας συνοψίζονται στο σύνθημά της ‘’Egalité, Complémentarité, Solidarité’’ (Ισότητα, Αλληλοσυμπλήρωση, Αλληλεγγύη) μεταξύ λαών και πολιτισμών.

Σύμφωνα με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, η γαλλική γλώσσα συνεχίζει να κατέχει σημαντική θέση στον κόσμο: μοναδική γλώσσα που ομιλείται και στις πέντε ηπείρους! Όπως και η αγγλική, η γαλλική γλώσσα παραμένει γλώσσα εργασίας των διεθνών οργανισμών στην Ευρώπη.

H γαλλική γλώσσα στην αγορά εργασίας
Το Πανεπιστήμιο Πειραιά σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διεξήγαγε έρευνα για τις ανάγκες των επιχειρήσεων όσον αφορά τις γλωσσικές δεξιότητες των εργαζομένων. Στην έρευνα απήντησαν εκπρόσωποι αμιγώς ελληνικών (67%) και πολυεθνικών (33%) επιχειρήσεων στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μία δεύτερη ξένη γλώσσα κρίνεται απαραίτητη από τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι εκπρόσωποι των οποίων, μετά τα αγγλικά, προκρίνουν τα γαλλικά. Ακολουθούν τα γερμανικά και άλλες γλώσσες όπως τα αραβικά, τα τουρκικά, ισπανικά κλπ. Η παρούσα έρευνα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ‘’Καθημερινή’’, τον Νοέμβριο του ’14.

H γαλλική γλώσσα στην εκπαίδευση
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας) που δημοσιεύτηκαν τον Φεβρουάριο 2016 στην επίσημη ιστοσελίδα της, στη δευτεροβάθμια ελληνική εκπαίδευση  (γυμνάσια, λύκεια) οι μαθητές μαθαίνουν μία ή δύο ξένες γλώσσες. Η πιο δημοφιλής ξένη γλώσσα στην Ελλάδα είναι τα Αγγλικά (98,1%) και ακολουθούν τα Γαλλικά (48,5%).
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η γλωσσομάθεια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην εκπαίδευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα Αγγλικά θεωρούνται η πιο δημοφιλής γλώσσα. Δεύτερη γλώσσα, τα Γαλλικά και ακολουθούν τα Γερμανικά και τα Ισπανικά.


Αντώνης Χασάπης, Καθηγητής γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου