Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Ο Μάρτιος, διεθνής μήνας της Γαλλοφωνίας!



Κάθε χρόνο, τον Μάρτιο, γιορτάζει η Γαλλοφωνία: Ένα δίκτυο κρατών, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, το οποίο συγκεντρώνει πλέον περισσότερο από το ένα τέταρτο των χωρών του κόσμου (53 πλήρη μέλη, δύο συνεργαζόμενα μέλη και δεκατρείς παρατηρητές) στις πέντε ηπείρους. Τα κράτη-μέλη, μέσα από διάφορα προγράμματα εκδηλώσεων, γιορτάζουν την συμμετοχή τους σε μία γλωσσική κοινότητα περίπου 300 εκατομμυρίων ανθρώπων, που μοιράζονται τη γαλλική γλώσσα, ως μητρική, δεύτερη ή ξένη.
Η 20ή Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα αφιερωμένη στη Γαλλοφωνία.

Οι αρχές της Διεθνούς Οργάνωσης Γαλλοφωνίας συνοψίζονται στο σύνθημά της ‘’Egalité, Complémentarité, Solidarité’’ (Ισότητα, Αλληλοσυμπλήρωση, Αλληλεγγύη) μεταξύ λαών και πολιτισμών.

Σύμφωνα με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, η γαλλική γλώσσα συνεχίζει να κατέχει σημαντική θέση στον κόσμο: μοναδική γλώσσα που ομιλείται και στις πέντε ηπείρους! Όπως και η αγγλική, η γαλλική γλώσσα παραμένει γλώσσα εργασίας των διεθνών οργανισμών στην Ευρώπη, καθώς επίσης και στην Αφρική. Η γαλλική είναι η μητρική γλώσσα περίπου 80 εκατομμυρίων ανθρώπων, πράγμα που την τοποθετεί στην 11η σειρά στον κόσμο (επί συνόλου περισσοτέρων από 2.000 γλωσσών). Ο αριθμός των ατόμων που εκτιμάται ότι ‘‘είναι σε θέση να χρησιμοποιούν έστω περιστασιακά τη γαλλική γλώσσα’’ ανέρχεται σε περισσότερα από 250 εκατομμύρια.

Πέρα από τα αριθμητικά δεδομένα, έρευνες που διεξάγονται σε διάφορες χώρες αποδεικνύουν ότι η γαλλική διατηρεί τη θετική εικόνα μιας γλώσσας χρήσιμης, απαραίτητης σε επαγγελματικούς τομείς, αλλά επίσης μιας γλώσσας αδιάρρηκτα συνδεδεμένης με αξίες. Η γαλλική γλώσσα διαθέτει το πλεονέκτημα να είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως μεγάλη γλώσσα πολιτισμού.

Αυτό ακριβώς το καθεστώς της γλώσσας θεμελιώνει τη διάδοσή της ανά τον κόσμο, την παρουσία της στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τη διδασκαλία της. Ο αριθμός των μαθητών και των φοιτητών που μαθαίνουν τη γαλλική γλώσσα ή σπουδάζουν στη γαλλική γλώσσα στο εξωτερικό υπολογίζεται σε 82,5 εκατομμύρια ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των διδασκόντων-καθηγητών εκτιμάται σε 900.000.

H χρησιμότητα της γαλλικής γλώσσας στην Ελλάδα

Το Πανεπιστήμιο Πειραιά σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διεξήγαγε έρευνα για να ανιχνεύσει τις ανάγκες των επιχειρήσεων όσον αφορά τις γλωσσικές δεξιότητες των εργαζομένων. Στην έρευνα απήντησαν εκπρόσωποι αμιγώς ελληνικών (67%) και πολυεθνικών (33%) επιχειρήσεων στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μία δεύτερη ξένη γλώσσα κρίνεται απαραίτητη από τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι εκπρόσωποι των οποίων, μετά τα αγγλικά, προκρίνουν τα γαλλικά. Ακολουθούν τα γερμανικά και άλλες γλώσσες όπως τα αραβικά, τα τουρκικά, ισπανικά κλπ. Η παρούσα έρευνα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ‘’Καθημερινή’’, τον Νοέμβριο του ’14.

Σε κάθε Σύνοδο Κορυφής της Γαλλοφωνίας, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων τονίζουν τη θέση της γαλλικής γλώσσας ως βάση συνεργασίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη και επαναβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στις αρχές της Γαλλοφωνίας.

Αντώνης Χασάπης, Καθηγητής γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας


2 σχόλια: